מידע נוסף - מטפלת בהתמקדות איריס גלבוע
איריס גלבוע
פסיכותרפיה בגישת ההתמקדות – גוף נפש רוח
מטפלת מעל 20 שנה, בגישות המשלבות גוף נפש ורוח, העיקרית שבהן היא – התמקדות – Focusing
בהתמקדות יש מהלך מובנה המלמד ומאפשר הקשבה לתכנים פנימיים עמוקים המתגלים דרך תחושות שאנחנו מרגישים בגוף. כל מצב בחיינו, כל רגש, הרגשה והלך רוח, מתבטאים גם בתחושות המורגשות בגוף, בין אם שמנו לב לכך ובין אם לא. תהליכי הקשבה ודיאלוג עם התחושות הללו שמתרחשים במפגש הטיפולי יוצרים דרך להכיל, להכיר, להתמודד עם קשיים וגם – לגלות כיוונים חדשים, לבטא ולממש, וליצור תקשורת חדשה – הן פנימית והן במערכות היחסים המשמעותיות.
אני משלבת את תהליכי ההתמקדות בתוך שיחה אישית או מפגש זוגי, ולעתים משלבת כלים נוספים שמרחיבים מעבר לצורת החשיבה וההתמודדות הרגילה: עבודה עם ייצוגים, קונסטלציה משפחתית, תנועה, כלים אנרגטיים וטיפול בפרחי באך. העבודה באופן זה יוצרת מפגש נוגע, אותנטי, פעמים רבות מרגש ומפתיע, ומקדם. שינויים בתחושות מורגשים בזמן הווה והכיוון מתגלה בקצב ובדרך הייחודית לכל אישה ואיש.
העבודה עם הגוף יעילה ומקדמת מאד במצבי הצפה וטראומה, קונפליקט, משבר ושינוי, צמתים פנימיים וחיצוניים – ואלה התהליכים שאני מתמחה בהם.
מקבלת בתלמי אלעזר (ליד פרדס חנה) ודרך הזום.
ניסיון –
2000 עד היום – מטפלת ומלווה תהליכים אישיים וזוגיים בקליניקה פרטית
2001-2009 – מטפלת גוף נפש ב"כפר איזון – בחזרה למסלול" לטיפול בצעירים במשבר
2010 עד היום – מלמדת קורסי בסיס והסמכה בהתמקדות, מכשירה מנחים להתמקדות מטעם המכון הבינ"ל בניו יורק, הנחיית סדנאות וקורסים המשלבים התמקדות ותנועה
לימודים –
2022 – תרפיה בתנועות עיניים EMID
2021-2022 קורס סופרווייזרים בפסיכותרפיה גופנית בגישה התייחסותית
2018-2019 קורס טיפול זוגי בפסיכותרפיה גופנית
2015-2016 הכשרה בקונסטלציה משפחתית ומערכתית
2009-2010 הכשרה בתרפיה מוכוונת התמקדות – וקורס התמקדות וטראומה
2007-2008 ליווי בגישת 12 הצעדים לטיפול בהתמכרויות
2006-2007 טיפול בפרחי באך
1999-2001 טיפול בשיטת אלבאום לקשיי למידה ותפקוד
השתלמויות –
פסיכותרפיה גופנית התייחסותית במצבי פוסט טראומה מורכבת,
טיפול זוגי מבוסס מובחנות,
ליווי תהליכי יצירה בגישת ההתמקדות,
התמקדות עם חלומות,
התמקדות של הגוף השלם,
TAE חשיבה מעבר לקצה – פיתוח גופי ידע מבוססי חוויה
תהליכים קבוצתיים בתנועה ולימודי תנועה שונים,
"העיצוב האנושי", ועוד..
אז מהי למעשה ההתמקדות?
פרופסור יוג'ין ט. ג'נדלין, הביא לעולם את טכניקת ההתמקדות, הוא מספר בספרו "התמקדות" על התהליך אשר הביא אותו ואת עמיתיו, לגילוי של השיטה:
במשך 15 שנה חקרו ג'נדלין וחבריו את הסיבות אשר הביאו להצלחתו ופעמים רבות יותר – לאי הצלחתו של טיפול רגשי.
הם חקרו ולמדו גישות שונות של טיפול, מהטיפול הקלאסי ועד לשיטות החדשניות ביותר. הם ניתחו אלפי פגישות טיפול מוקלטות. הממצאים של המחקר היו מפתיעים ומאד מנוגדים לציפיות החוקרים:
הם גילו, שהמפתח להשגה של שינוי משמעותי בחיי המטופל ורווחתו, לא נעוץ בגישת הטיפול, או אפילו במטפל, אלא במה שעשו המטופלים עצמם בתוכם פנימה. המטופלים שהצליחו יותר להתקדם בטיפול, היו אלה שהגיעו לטיפול עם מיומנויות שניתן היה לזהות בקלות באופן שבו דיבר המטופל.
המטופלים ניחנו בגישה שאפשרה להם ליצר קשר, עם "משהו" בתוכם, כלומר עם חלקים בתוכם אשר היו משמעותיים להתקדמות של התהליך. הם התאפיינו בצורת דיבור איטית יותר מהמטופלים האחרים, וכן בשהיות בדיבור , הם כמו "חיפשו" אחרי המילה הנכונה או המתאימה ביותר למה שהתרחש בתוכם באותו רגע.
"התמקדות" או "פוקוסינג" היא השם שג'נדלין נתן לפעולה הפנימית, התהליך שבו האדם מתחבר לסוג המיוחד של המודעות הגופנית הפנימית אשר הוא מכנה אותה "תחושה מורגשת FELT SENSE", את המיומנות הזו, אפשר ללמוד ולתרגל. לפעמים הלימוד מרגיש כמו היזכרות במשהו טבעי, או אולי נשכח. ובפעמים אחרות התחושה היא כמו של משהו חדש אשר מצריך גישה ושפה אחרת, חדשה ושונה מאלו אשר האדם מכיר ורגיל אליהן .
יש אנשים אשר חשים את הגוף והתחושות כמו תחושות של "לחץ בחזה", או של "מועקה", או "פרפרים בבטן" וכדומה, ההתמקדות מאפשרת לאדם דיאלוג עם תחושות אלה, באופן שמתרגם את התחושה למילה, ושבו המילה מתפתחת לכדי סיפור, יש אפשרות של "התפתחות בעלילה", כמו תפנית מורגשת, אשר מתרחשת מעצם התהליך. בבדיקות נמצא, שלפני שמתרחש שלב זה, ישנה תפנית בקצב של גלי האלפא וגלי התטה במוח, דפוסים שמצביעים על כמו ארגון מחדש במוח. הסיפור שהגוף מספר בהתהליך הפנימי, מתפתח או מתגלה, תוך כדי מהלכי תהליך ההתמקדות. בתהליך של התמקדות, המודעות נמצאת במקום עמוק מזה שאנחנו מתפקדים איתו ביום יום שלנו, מצב אשר מאפשר למידע חדש ואותנטי להגיע ולעלות להכרה. תוך כדי התהליך, תובנות חדשות מגיעות ונפרשות, עם שינוי התחושה
אין צורך לחכות להרגיש תחושות מורגשות כדי להשתמש בהתמקדות, למעשה כל התלבטות, זיכרונות ישנים, מערכות יחסים, חיפוש כיוון, התמודדות עם רגשות קשים, חסימות ועכבות בחיים… כל נושא אשר מעסיק אותנו, הוא נושא שאפשר להתמקד בו. התחושות הקשורות אליו יעלו , או יתגלו, כאשר נפנה את תשומת הלב שלנו פנימה.
יש אנשים שכמעט ואינם מודעים לתחושות הגופניות הפנימיות שלהם, הם רגילים לחשוב על הדברים בצורה לוגית, התרגול של מיומנות ההתמקדות מאפשר כאן לפתוח שדה אחר של התבוננות והתייחסות חדשים לתכנים אשר עולים, וגם לא פחות חשוב- ההרגל להתייחס לתחושות הגוף יאפשר הרגשת רווחה פנימית, מסוג חדש ומשמעותי למתמקד.
אנשים יכולים להרגיש הצפה רגשית, בצורה שמפריעה לתפקוד שלהם ביום יום ואשר מקשה על ההתארגנות שלהם ומציאת כוחות. במצבים אלה הגוף יכול להוות עוגן לאדם, מקום מוגדר ותחום לתחושות אשר מציפות אותו, ומקום שיכול לאפשר התבוננות ממרחק מסוים, ולפתוח בדיאלוג פחות מאיים. ההתמקדות בגוף גם עשויה לגלות בנו משאבים וכוחות ומאפשרת לנו לבסס את המשאבים ולהשתמש בהם .
מניסיוני רב השנים, הידע אשר הגלום בתחושות של האדם שמולי, אשר מגיע בשפה בקצב ובצורה האישית שלו באותו רגע, מתגלה כאוצר מפתיע, מחדש ועוצמתי. אני מרגישה זכות גדולה, והתרגשות רבה, רק להיות שם נוכחת ולכוון את המטופל למצוא ולגלות את המפה הפנימית, את השביל הפנימי שלו, הרצוף באוצרות.