מידע נוסף - מירב שלטון בן ארצי
מירב פסיכותרפיסטית מוסמכת, בגישת ביוסינתזה ובעלת תואר שני בפסיכולוגיה חברתית.
מירב מלווה רגשית, בתהליכי ריפוי ושינוי בחיים.
מטפלת בבני נוער וכן בנשים צעירות ובוגרות.
מאמר על פסיכותרפיה בגישת ביוסינתזה ועל החוויה האישית שלי כמטפלת
מאת מירב שלטון בן ארצי – פסיכותרפיסטית בגישת ביוסינתזה
מקור הריפוי נמצא בתוכנו
אני מגיעה למפגש הטיפולי עם אופטימיות, תקווה ואמונה בכוחה של המטופלת. טיפול פסיכותרפי בגישת הביוסינתזה מבוסס על ההכרה כי בכל אחד מאיתנו נמצא מקום בריא המהווה את מקור הריפוי שלנו. זהו החלק עימו אני יוצרת קשר אצל המטופלות שלי. אפשר לראות זאת כשדה מארגן חדש. הקשר בינינו הוא מעין מרחב חדש שבו אפשר להתאמן על דברים שונים ולצאת לעולם.
לתפיסת הביוסינתזה, טיפול הוא מרחב בטוח המאפשר שיקום ובנייה של פוטנציאלים ויכולות מהותיות שיש במטופל. אנחנו נולדים, ואנחנו נפצעים ואנחנו נרפאים בתוך קשר. ולכן יש בתוכי דגש על הקשר הטיפולי.
פסיכותרפיה בגישת ביוסינתזה – מה זה אומר?
חוויות ואירועים שמסכנים את האדם מטופלים לעיתים באופן טבעי על ידי הדחקה. מנגנון הישרדותי שיש בכל אחד מאיתנו. מנגנון אוטומטי, זה קורה לבד ללא בחירה שלנו. אך החומרים נשמרו. חלק מהם נשמרו בתוך הגוף, בתוך הרקמות. המטען הרגשי נשאר והוא מחפש את דרכו החוצה. למשל: לפעמים כעס הוא מאיים. אז המטען הרגשי של כעס לא זמין, אבל הוא משנה צורה והופך לביקורת, או טונוס שרירים גבוה, או דרך פעולה מסוימת, אבל הרגש עצמו לא בא לידי ביטוי.
בני אדם מתארגנים ביחס לחוקים, לכללים, לאווירה שבה הם גדלו. האופי שלנו מושפע עמוקות מהמרחב הסמכותי שסביבנו, מקודי ההתנהגות, מהכוונות, מהאווירה ומהאנרגיה הרגשית שהיתה כשהתפתחנו. לשדה הזה קוראים שדה מארגן. האדם מתפתח בתוך שדה מארגן. שם נוצרת הצורה הייחודית של האופי שלו, שם מתפתחים המבנים הרגשיים. בשביל תרפיה, בשביל ריפוי, הקליניקה או הטיפול הם שדה מארגן ובמטופל קורים תהליכי עיצוב מחודשים. בטיפול אנחנו נסתכל ביחד מה מבקש להתממש וננסה לתת לדבר הזה את השדה המארגן המתאים, וזה הקסם שבטיפול.
יותר מערוץ טיפולי אחד
פסיכותרפיה בגישת הביוסינתזה פועלת במספר ערוצים טיפוליים. כמטפלת בגישה זו אני עושה שימוש בין רבדים מילוליים ולא מילוליים, ונעה ביניהם כדי להעמיק ולדייק את התהליך תוך התאמה לעולם הייחודי של כל מטופלת.
במסגרת תהליך טיפולי דינמי ומרתק מתקיים שילוב בין הבנה קוגניטיבית, לבין חיבור רגשי והתנסות חווייתית. האינטגרציה המערכתית הזו מאפשרת להתאים את הטיפול באופן פרטני לכל מטופלת על פי צרכיה, המקצב האישי והמבנה הנפשי שלה.
לפעול מבפנים
פסיכותרפיה בגישת הביוסינתזה רואה באדם 3 מישורים:
1. המסכה – מישור זה כולל את כל מה שאנחנו רוצים להציג ואף מציגים כלפי חוץ. המילה מסכה לא באה לשקף אמירה שלילית, אלא מערכת שלמה שהתגבשה בנו במהלך השנים. מה שלמדנו להיות, מה שלמדנו שמקובל להיות. מי שאנחנו, האופי שלנו.
2. הצל – מישור שנמצא מתחת למסכה. במישור זה נמצא כל מה שאנחנו לא מרשים לעצמנו להביע ולעשות: דחפים, כעסים, קנאה, תסכולים, וכל אותם רגשות שליליים שכשאנו חווים אותם, הדבר גורם לנו לחוש לא נעים ותחת סוג של שיפוט. נמצאים כאן המטענים של מה שלא התקבל בילדותנו ולאורך החיים.
3. המהות – זו השכבה הפנימית והעמוקה יותר, המקום שבו שוכנת הבריאות. בכל הדתות רואים בשכבה הזו מקור חיים ואנרגיה. הפסיכותרפיה אומרת שהרובד המהותי הוא הוויה ראשונית לא מותנית של האדם. זה היבט של הקיום שלנו שלא תמיד אנחנו בקשר איתו, אבל הוא שם.
אז כן, בהחלט, לשם אני מכוונת כמטפלת, לראות מעבר למסכות, לחפש את הטוב והאמיתי בכל אחת.
אולי זו הסיבה שאני אוהבת לעבוד גם עם בני נוער ונוער בסיכון, ולהיות בסוג של התערבות שאינה הורה או מורה שיפוטי.
ועוד משהו, מכיוון שאני מטבעי אוהבת חקירה, אקספלורציה, אני אף פעם לא מגיעה מראש עם הפתרון. אני נהנית מהחיפוש והחקירה הפתוחה שמובילים לפתרון – מה הכי מדויק ונכון למטופלת שלי.
כלים שרכשתי ומסייעים לי בטיפול
דמיון מודרך – כלי טיפול קוגניטיבי שבאמצעותו מבצעים תרגול מנטלי של מצבים והתנהגויות שקשה ליישם בחיי היום יום. המטופלות מונחות להחיות ויזואלית תמונות ומצבים, ולנסות לדמיין אותם בצורה הממשית והחיה ביותר.
התמקדות (Focusing) – זהו כלי הסתכלות על הדברים. סוג של דמיון מודרך הנעשה תוך עצימת עיניים, נותן מקום לרגשות שעולים ולא קיבלו את הביטוי ההולם. דרך תחושה מורגשת שעולה מהקשבה לגוף אפשר לתת מקום לדברים, לתחושות, גם מבלי לדבר.
קונסטלציה משפחתית – כלי טיפולי המאפשר למטופלת להיות בקשר תחושתי עם כל קושי או עניין מטריד. זהו כלי השלכתי. השיטה משתמשת בייצוגים חיצוניים (אני משתמשת בבדים) כדי לתקשר דרכם ולפרק רגשות.
כתיבה – כאדם כותב וקורא, אני מוצאת בכתיבה אמצעי טיפולי, המאפשר למטופלות לפרוק מתוך הגוף ודרך היד – תחושות ורגשות. פעמים רבות, מתקבלים דברים שלא עלו במחשבתה.
מהי הצלחה טיפולית בעיניי?
ראשית, אני אוהבת הצלחות מדידות: חשוב לי לראות לא רק שינוי תפיסתי בתודעה אלא תוצאות ממשיות בשטח. פחות מריבות במערכת יחסים, דיוק תעסוקתי שיכול לבוא לידי ביטוי בפתיחת עסק, למשל.
אני נהנית ללוות נשים לתחושת מימוש עצמי. אני מרגישה תחושת משמעות כשמטופלות שלי מצליחות להגשים את מה שרצו לעצמן. זה תהליך של היכרות אישית, תהליך של צמיחה, חיבור לעצמך, חיבור לאיכויות שלך, היכרות עם המשאבים שלך, ממש לעשות סדר בנפש שלנו.
הצלחה טיפולית בעיני היא כאשר הפתרון שנמצא עבור המטופלת הוא המדויק והנכון ביותר עבורה. כשהיא סומכת על הלב שלה שיוביל אותה להחלטות נכונות עבורה.
וכן בהחלט, כאשר ביני לבין המטופלת שלי נוצרה מערכת יחסים טובה המאופיינת בקשר עמוק, זוהי הצלחה.
המטופלות שלי חשובות לי, כל אחת מקבלת אצלי פינה בלב, לתמיד.
ולסיום, קצת עליי
אני מטפלת מוסמכת בפסיכותרפיה בגישת ביוסינתזה, ומלווה רגשית בתהליכי ריפוי ושינוי בחיים. אני עובדת עם בני נוער ועם נשים צעירות ובוגרות, ועוסקת במגוון תחומי החיים: חרדה, קשיי הסתגלות, מערכות יחסים, מימוש עצמי ועוד.
כבר מגיל 8, כשהייתי מרותקת לתוכנית "קשר משפחתי" ידעתי שאני מתחברת לעולם הזה, ועם בגרותי הבנתי שבהמשך חיי ארצה לטפל באנשים. לאורך השנים חיפשתי את מה שנכון עבורי, והחיפוש הביא אותי לדיוק של תחום הלימוד והעיסוק.
אחרי שלמדתי וסיימתי באוניברסיטת בר אילן תואר ראשון בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, ותואר שני בפסיכולוגיה חברתית עבדתי בתפקידי משאבי אנוש. במהלך השנים הללו הגעתי ללימודי פסיכותרפיה בגישת ביוסינתזה בקמפוס ברושים באוניברסיטת תל אביב והרגשתי שמצאתי את מה שמדויק לי. אז גם עשיתי שינוי תעסוקתי ועבדתי כתומכת הוראה בחטיבת ביניים ותיכון לתלמידים עם קשיי קשב וריכוז ונוער בסיכון.
מאז שאני זוכרת את עצמי אני כותבת. וכמו רבים, נמצאת בחיפוש מתמשך של מה אני רוצה לעשות כשאהיה גדולה. חקר, למידה על עצמי וכתיבה מסייעים לי בדרך.
אני מטפלת בימים אלה בקליניקה פרטית באבן יהודה, בתל אביב ובאופן מקוון.
אני בת 42, נשואה ואם לשתי בנות.